Odlazak ginekologu u zreloj dobi ?

Pitanje koliko često netko treba posjećivati ginekologa nezgodno je već i s 20 ili 30 godina.     S godinama svaka žena različito doživljava starenje i menopauzu.
U svakom slučaju, uslijed mnogih promjena tijekom menopauze posjete ginekologu trebale bi biti obavezne, a kako često ovisi isključivo o tome kako se ponaša vaše tijelo. U zrelom dobu svakako su vam potrebni redovni ginekološki pregledi naročito nakon pojave prvih menopauzalnih smetnji ili simptoma poput pečenja, svrbeža, iscjetka neugodnog mirisa, krvarenja i sl.

Genitalne infekcije?

Genitalne infekcije u zreloj dobi nisu rijetkost a najčešće genitalne infekcije su bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija) i vaginalna kandidijaza (gljivična infekcija). Ako se u genitalnom području pojave peckanje ili svrbež, pojačan iscjedak, iscjedak neugodna mirisa, odmah posjetite ginekologa jer to mogu biti znakovi genitalne infekcije.Imajte na umu da u zreloj dobi suha rodnica dodatno pogoduje razvoju bakterija i gljivica jer je vaginalna flora promjenjena.

Rak grlića maternice

Seksualno aktivne žene trebalo bi redovno posjećivati ginekologa, jer rak grlića maternice uglavnom izaziva HPV – humani papiloma virus, koji se prenosi seksualnim putem. Gotovo 40 posto seksualno aktivnih tinejdžerki do 18. godine zarazi se tim virusom, dok postotak s godinama raste, pa se tako kod 80 posto žena starih do 50 godina koje upražnjavaju seksualne odnose virus nađe u tijelu makar jednom. Međutim, to ne znači nužno i razvitak malignog oboljenja. Pored korištenja kontracepcijskih sredstava tijekom spolnog odnosa, preporuča se i cijepljenje protiv HPV, što je posebno važno za adolescentice.

Rak grlića maternice je nekada bio vodeći uzrok smrtnosti među ženama. To se promijenilo od kada je Papa test postao široko dostupan. Ovaj test se provodi u cilju otkrivanja eventualnih prekanceroznih promjena u grlića maternice. Većina slučajeva raka grlića maternice će biti dijagnosticirana kod žena koje su starosti između 20 i 50 godina.

Prevencija karcinoma vrata maternice

U prevenciji karcinoma vrata maternice važna je prevencija trajne HPV-infekcije, odnosno briga o genitalnom zdravlju. To uključuje odgovorno spolno ponašanje, redovni odlazak ginekologu, ali i preventivno korištenje prirodnih preparata.

Ključno je sačuvati vaginalnu floru u zreloj dobi

Ako sačuvate zdravu vaginalnu floru značajno ste  smanjili mogućnost razvoja genitalnih infekcija. Imate li problem sa ponavljajućim infekcijama to može biti povezano sa mogućnošću razvoja preinvazivnih promjena na grliću maternice koje se mogu, ako se ne liječe, razviti u karcinom. Suhoća rodnice pogoduje razvoju genitalnih infekcija.

Zašto OleaGyn ?

OleaGyn vaginalete, kapi i mast su potpuno prirodni proizvodi namjenjeni za intimno zdravlje žene. Djelotvornost ekstrakta lista masline koji je jedan od glavnih sastojaka dokazano vas štiti od genitalnih infekcija ako ga koristite preventivno ili terapijski ukoliko je problem već nastupio. OleaGyn proizvodi su djelotvorni i sigurni za upotrebu od puberteta do zrele dobi.

Prihvatite promjene!

Iako se osjećate kao da ste dosegli vrhunac u svojoj životnoj energiji, nastupiti će promjene koje upućuju na prirodan proces starenja. Da,u zrelim ste godinama i važno je da zadržite zdrav i mlad duh kako bi održali i vašu vitalnost i zdravlje.

 

Kao prvi znakovi klimakterija koji se mogu javiti zbog povećane ili smanjenje proizvodnje estrogena i progesterona su:

 

neredovne i isprekidane menstruacije,

obilnija krvarenja,

promjene raspoloženja,

slabljenje spolnog nagona,

nadutost,

oticanje i osjetljivost dojki,

debljanje u području trbuha i kukova,

glavobolja prije menstruacije,

navale vrućine (valunzi),

naglo lupanje srca,

miomi,

suhoća i osjetljivost rodnice,

tegobe s mokraćnim traktom,

suhoća kože i nesanica.

 

Međutim, s obzirom da se radi o prirodnom životnom procesu razloga za brigu nema.Zato, iskoristite sve prednosti koje vam pruža ovo razdoblje promjene i sasvim sigurno bit će moguće da u budućnosti budete – zdraviji, veseliji i sretniji nego što ste to bili u razdoblju prije menopauze.