Hemoroidi u trudnoći prirodno lijecenje

 

Nekoliko je razloga zašto se hemoroidi javljaju češće u trudnoći. Maternica se širi i vrši pritisak na vene u zdjelici, te na donju šuplju venu na desnoj strani tijela koja prima krv iz donjih ekstremiteta. To može usporavati povratak krvi iz donjeg dijela tijela što povećava pritisak na vene ispod razine maternice i uzrokuje da one postaju proširene i natečene.

Tegobe uzrokovane tim poremećajem uglavnom su vezane uz drugu polovicu trudnoće, kao i uz razdoblje nakon porođaja. Naime, rijetko se problemi s hemoroidima javljaju do 20. tjedna trudnoće. Tegobe nastaju postupno − najprije kao bezbolna krvarenja ili jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predjelu anusa.

Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni, poslije postaju veći i neprestano bolni, a posebno nakon stolice.

Zatvor, koji je čest problem tijekom trudnoće, može uzrokovati hemoroide ili pogoršati njihovo stanje. To se događa zbog jačeg naprezanja pri pražnjenju crijeva. Uz to, povećanje razine progesterona tokom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenki vena te im na taj način olakšava oticanje, a također potpomaže zatvoru jer usporava kretanje tvari u probavnom traktu.

Ostali uzroci hemoroida mogu biti: dugotrajno sjedenje, neprimjerena ishrana, jak fizički napor i dr.

Pri samom porodu zbog snažnog pritiska se isto tako mogu pojaviti čak i ako nisu bili prisutni za vrijeme trudnoće.

Hemoroidi nastali za vrijeme trudnoće često znaju ubrzo nakon poroda nestati sami od sebe,ali ukoliko perzistiraju mogu biti uzrok brojnim neugodnim simptomima, kao što je krvarenje za vrijeme obavljanja nužde, svrbež u rektalnom području, osjećaj da nužda nije obavljena do kraja, a moguća je i pojava bolne stolice.

OleaProct čepići i mast za hemoroide od masline su preparati za prirodno liječenje hemoroida, bez ograničenja u upotrebi, kontraindikacija ili neželjenih efekata a mogu ih koristiti svi uključujući i trudnice i dojilje.

Također, prehrana i promjena stila života mogu puno pomoći u sprječavanju pojavljivanja hemoroida, ali i u smanjivanju tegoba već postojećih. Dok bolest još nije uznapredovala dobro je povećati unos vlakana, povećati unos tekućine kako bi održali hidrataciju. Najvažniji savjet je svakako izbjeći zatvor hranom bogatom vlaknima, unosom dovoljno tekućine, kretanjem, ukoliko je potrebno i lijekovima protiv zatvora, te izbjegavajte namirnice koje potiču zatvor. Ne odugovlačite s odlaskom na WC i ne zadržavajte stolicu jer to stvara pritisak na problematično područje.

Izbjegavajte duže stajanje ili sjedenje, redovna tjelovježba svakako pozitivno djeluje na smanjivanje tegoba, ali i pojavu hemoroida.

(Prirodni lijek za hemoroide)