Razni funkcionalni poremećaji i oboljenja organa za varenje se javljaju kao posljedica stresa, brzog načina života i neredovne i nepravilne ishrane. Pri tome se javljaju simptomi kao što su bol i pečenje u predjelu želuca,pojačana kiselina,nadimanje,mučnina ili gubitak apetita, nervosa želudca a svi oni ukazuju na problem sa varenjem

Jako je važno tačno utvrditi uzrok i pravu dijagnozu, kako bi se moglo na adekvatan način pristupiti liječenju.

Vrlo čest problem jeste prisustvo bakterije Helicobacter pyroli.

To je gram negativna bakterija, koja se javlja u donjem dijelu želuca (pilorusu) i može biti uzročnik gastritisa(zapaljenje želuca), čira dvanaestopalačnog crijeva i želuca.

Helikobacter pylori – napada zaštitno tkivo tj.sluznicu želudca, što dovodi do oslobađanja određenih enzima i toksina koji štete ćelijama želuca nakon čega dolazi do poremećaja u varenju i do neprijatnih simptoma kao što su nedostatak apetita, nadutost, osjećaj peckanja. Ona je također i najčešći uzročnik gastritisa, čira dvanaestopalačnog creva i želuca.

Najčešći simptomi čira su bol ili neprijatnost u gornjem dijelu stomaka, nadimanje i nakon unosa male količine hrane, nedostatak apetita, pa čak i mučnina ili povraćanje, a čirevi koji krvare mogu dovesti i do malokrvnosti i iscrpljenosti.

Ovi zdravstveni problemi se mogu veoma uspješno riješiti određenim biljnim mješavinama tinktura, koje dovode do potpunog zacijeljena čira, pri čemu se formira kvalitetan ožiljak i potpuno se regeneriše oštećena sluznica.

Takođe, biljne mješavine tinktura imaju i jako antibiotsko dejstvo i potpuno mogu da eliminišu ovu bakteriju.

Gastritis je zapaljenje sluznice želuca i još jedan u nizu poremećaja čiji su uzroci: svakodnevni stres, jaka trauma praćena šokom,pojačana nervoza, nepravilna i neredovna ishrana, opekotine(hemikalije), Helicobacter pylori…

Gastritis je propraćen pojačanom kiselinom, osjećajem pečenja u predjelu želuca, a ne tako rijetko i mučninom, kao i osjećanjem nadutosti i nadimanjem posle jela.

Još jedan čest problem sa želucem jeste želučana kila – stalni ili povremeni prodor ulaznog dijela želudca u grudni koš, kroz ezofagusni otvor u dijafragmu, i karakterišu ga gorušica, bol ispod grudne kosti, panika, tahikardija i aritmija.

Važno je napomenuti da se i ovdje kao i kod svih ovih poremećaja mora voditi računa o pravilnom načinu ishrane, što podrazumjeva redovne, češće a manje obroke, gde će se svaki zalogaj polako i dobro sažvakati, hrana ni previše topla ni previše hladna, izbaciti gazirana pića i jake začine.

Svi navedeni poremećaji organa za varenje, koji su u velikoj mjeri i neurovegetativnog porijekla, se jako uspješno mogu riješiti OleaGast kapima, koje podstiču želudac na pravilno lučenje kiseline, ali i regenerišu oštećenu sluznicu gastro trakta.

OleaGast kapi također pomažu u uklanjanju bakterije Helicobacter pylori.

Kapi daju odlične rezultate ako se piju redovno, i ono što je važno naglasiti je da se neprijatni simptomi i tegobe smanjuju i polako nestaju već u toku prvog mjeseca korišćenja, tako da se kvalitet svakodnevnog života poboljšava i normalno se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima.

Naravno, sa terapijom treba nastaviti do kraja, do potpunog vraćanja gastro trakta u pravilan rad.